Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z kuchni greckiej, oryginalnie nazwane kounoupídi avgolemono. Przepis zaczerpnąłem z książki "Ateny do zjedzenia" autorstwa Bartka Kieżun. O ile ja użyłem połowy proporcji, mając akurat pod ręką resztki w postaci połowy kalafiora i połówki cytryny, to podam proporcje takie jakie były w książce, ale oszczędzając wam przy okazji konieczności odmierzania co do grama, szczególnie że wagi kuchenne zwykle mają margines błędu nawet do 2 gram. Ja wszelkie informacje typu ile gram produktu to ile ml / łyżek / łyżeczek, albo vice-versa, ile danego kubka (różnica między amerykańskim a europejskim to 14ml przykładowo), danego posiekanego warzywa, to ile gram lub sztuk, zawsze wyszukuję i zapisuję w przepisach celem łatwiejszego odnalezienia się następnym razem. Ostatnio robiłem np. meksykańskie pikle do tacos i bądź tu człowieku mądry jak jest napisane np. 1 i 1/2 kubka posiekanych kalafiorów, marchewki, jalapeno. Posiekanych jak drobno ? Ile mam tego kupić do jasnej ?
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1211
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1326
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 204
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1211
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1326
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 204
Składniki
Kalafiora pokrój na płaskie różyczki (tak żeby się w miarę dobrze stykały z patelnią), liście odrzuć. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i smaż kalafiora na średnio dużym ogniu kilka minut (po ok. 3 - 4 minuty na każdą stronę), aż się lekko zarumieni.
Wlej wodę i duś bez przykrycia (dalej na tym samym średnio-dużym ogniu) ok. 10 minut, ew. obracając kawałki kalafiora w połowie tego czasu dla wszystkich tych różyczek, które wystają ponad taflę wody.
Wyjmij kalafiora łyżką cedzakową na głęboki talerz. Rozkłóć jajko z świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz mąką kukurydzianą.
Wlej na patelnię z wodą pozostałą po duszeniu i gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając rózgą kuchenną, aż sos się zagęści. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję natychmiast wyłącz ogień, dopraw solą i pieprzem i polej nim kalafiory.