Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sposób na prostą i pyszną zapiekankę. Może stanowić dodatek do drugiego dania bądź być samodzielną przekąską.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 200
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 78
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 200
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 78
Składniki
1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na twardo w osolonej wodzie, odsączyć. Ziemniaki ograć i ugotować. Cebulkę posiekać w pióra. 2. Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać 2 łyżki mąki, dolewać zimne mleko i gotować na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. W naczyniu ułożyć warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków, następnie różyczki kalafiora, cebulę i resztę ziemniaków. Całość doprawić ziołami prowansalskimi i zalać przygotowanym sosem beszamelowym. 4. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200stopni piekarnika i piec przez około 15 minut pod przykryciem. Gdy sos zacznie bulgotać, ściągnąć górę naczynia żaroodpornego, kalafiora posypać bułką tartą i zapiekać do momentu aż zacznie się rumienić.