Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sposób na prostą i pyszną zapiekankę. Może stanowić dodatek do drugiego dania bądź być samodzielną przekąską.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20853
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20853
Składniki
1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na twardo w osolonej wodzie, odsączyć. Ziemniaki ograć i ugotować. Cebulkę posiekać w pióra. 2. Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać 2 łyżki mąki, dolewać zimne mleko i gotować na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. W naczyniu ułożyć warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków, następnie różyczki kalafiora, cebulę i resztę ziemniaków. Całość doprawić ziołami prowansalskimi i zalać przygotowanym sosem beszamelowym. 4. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200stopni piekarnika i piec przez około 15 minut pod przykryciem. Gdy sos zacznie bulgotać, ściągnąć górę naczynia żaroodpornego, kalafiora posypać bułką tartą i zapiekać do momentu aż zacznie się rumienić.