Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalmary w cieście piwnym

Kalmary w cieście piwnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17959

Dodano:

Odsłon: 5194

Zamiast chipsów.

Składniki

  • 500 g mrożonych sparzonych kalmarów
  • 150 g mąki
  • szklanka jasnego piwa
  • białka z 2 jaj
  • olej do głebokiego smażenia
  • łyżka oliwy z oliwek
  • cytryna
  • koperek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalmary w cieście piwnym

Przygotowanie

  1. Wymieszałem przesiana mąkę z piwem, łyżką oliwy, solą i szczyptą pieprzu. Odstawiłem ciasto na 30 minut. Mrożone kalmary rozmroziłem, opłukałem, osuszyłem. Skropiłem sokiem z cytryny. Przed smażeniem kalmarów ubiłem pianę z białek, dodałem do ciasta i delikatnie wymieszałem. Pierścienie kalmarów zanurzałem w przygotowanym cieście, wkładałem na gorący olej i smażyłem na złoty kolor z obu stron. Osączyłem na papierowym ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Posypałem koperkiem.
    Podałem z dipem czosnkowym i cząstkami cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń