Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z końcem roku większość z nas ma lodówkę pełną świątecznych potraw. Tymczasem zbliża się Sylwester i czas pomyśleć o przekąskach na szampańską zabawę. Jak przetworzyć wigilijne produkty w praktyczne przekąski na szwedzki stół? Kolorowe i smakowite kanapeczki na imprezę przyrządzisz np. ze śledzi, których kilka słoiczków z pewnością masz jeszcze w zapasie. A jeśli udało ci się wyczyścić po świętach lodówkę, a zachwycił cię pomysł na kanapki ze śledziem, szybko przygotuj dwa nowe słoiczki!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7111
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7111
Składniki
Opłucz śledzie, zalej mlekiem i odstaw na 2-3 godziny. Po tym czasie wylej mleko, osusz płaty śledziowe ręcznikiem papierowym i podziel je na dość duże kawałki. Skrop sokiem z cytryny.
Pokrój obie cebule (nie mieszając ich) w kostkę. Buraka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj dwa nieduże słoiki. W jednym układaj na przemian warstwy śledzi i żółtej cebuli, a w drugim – śledzi i buraka wymieszanego z cebulą czerwoną. Do obu słoiczków pomiędzy warstwy ryby i warzyw powkładaj po jednym listku laurowym, po 3 ziarna ziela angielskiego i po pół łyżeczki pieprzu. Na koniec zalej oba słoiki olejem, zakręć i odstaw do lodówki. Przechowuj je tam 2-3 dni. Co jakiś czas potrząsaj słoikami.
W dniu imprezy kup bochenek ulubionego pieczywa. Pokrój go na kromki i z pomocą foremki do ciastek powykrawaj z nich np. gwiazdki. Takie same gwiazdki wykrój ze śledzi w burakach. Dzięki ich wspaniałemu kolorowi uzyskasz bardzo efektowne kanapeczki na imprezę. Włóż po kawałku buraczkowego śledzia pomiędzy dwie gwiazdki z chleba. Na wierzch ułóż kawałek śledzia z oleju. Zepnij tę konstrukcję wykałaczką do koreczków.