Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli Muhammara - pasta, która wywodzi się z Aleppo w Syrii; to słodko - pikantne połączenie pieczonej papryki i orzechów włoskich z dodatkiem czosnku, papryczki chilli, melasy z granatów, soku z cytryny
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Składniki
zaczynamy od upieczenia papryki: każdą kroimy na pół, usuwamy pestki i ogonki, myjemy i układamy skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 30 min
upieczone papryki przekładamy do miski, przykrywamy szczelną pokrywką lub folią spożywczą na 10 min, po tym czasie odkrywamy i obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i z powrotem przekładamy do miski
orzechy mielimy w malakserze lub drobno siekamy i dorzucamy do papryki, dodajemy również koncentrat soku z granatu, obrany czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, oliwę, sól i chili, a potem wszystko dokładnie blendujemy, na końcu, o ile to konieczne, doprawiamy jeszcze solą, no i gotowe, smacznego ;-)
koncentrat soku z granatu możemy kupić czasami w hiperach, a zawsze w sklepach internetowych, przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład i wybrać taki, który zawiera tylko koncentrat soku z granatu, bez żadnych dodatków, barwników, etc...