Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniaczki na krucho-drożdżowym cieście z duszoną kapustą i pieczarkami według przepisu siostry Anastazji. To doskonała przekąska, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Sprawdzą się na co dzień w roli przekąski oraz od święta w trakcie rodzinnych imprez, czy spotkań ze znajomymi. Receptura na kapuśniaczki pochodzi z książki: "183 nowe przepisy siostry Anastazji".
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 122
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 844
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 122
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 844
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na kapuśniaczki. Do miski wkrusz świeże drożdże. Wsyp cukier. Dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki pszennej. Składniki wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Pozostałą część mąki przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojoną margarynę. Składniki siekaj nożem. Wbij dwa całe jajka i dwa żółtka, dodaj sól oraz śmietanę. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Przygotuj nadzienie. Kapustę drobno poszatkuj. Poszatkowaną kapustę przełóż do garnka, podlej wodą i duś do miękkości od czasu do czasu mieszając. Miękką kapustę odstaw do wystudzenia, następnie przepuść ją przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i również pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Cebulę zeszklij na złoty kolor, dodaj pieczarki. Składniki smaż do odparowania wody.
Zmieloną kapustę połącz z podsmażonymi pieczarkami. Farsz do smaku dopraw solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na podłużny prostokąt. Na środek wyłóż farsz. Ciasto z nadzieniem zwiń w rulon. Pokrój na paszteciki o długości około 10 cm.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Kapuśniaczki układaj w równych odstępach co około 5 cm. Odstaw je na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni (grzałka góra-dół).
Do miski wbij jajko. Roztrzep je widelcem. Rozbełtanym jajkiem posmaruj kapuśniaczki.
Kapuśniaczki piecz przez około 20 minut (do zrumienienia). Podawaj z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu.