Do góry

Przekąski Przepis na:

Kapusta wigilijna.

Kapusta wigilijna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 3851

Dodano:

Odsłon: 603

Wigilia zbliża się wielkimi krokami tak też ugotowałam już kapustę wigilijną, jeszcze tylko bigos, ciasta i można będzie świętować. Choć dużo nie będę szykować ponieważ gości się nie spodziewamy a sami wszystkiego nie przejemy, a szkoda żeby się marnowało jedzenie lepiej szykować na bieżąco. Ta kapusta równie dobrze nadaje się jako farsz do pierogów i krokietów.

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 40 g suszonych grzybów ( miałam leśne prawdziwki ),
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka płaska cukru (dla lepszego smaku),
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • 5 - 6 łyżek oleju.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapusta wigilijna.

Przygotowanie

  1. Do garnka dodać pokrojona drobno kapustę kiszoną ( nie obgotowywać chyba że ktoś nie lubi mocno kwaśnej to obgotować ), wlać przegotowanej wody trochę ponad kapustę.

  2. Grzyby zalać gorącą wodą aby zmiękły. Gdy kapusta jest już podgotowana i ubyło połowę wody, dodać drobno pokrojone grzyby i nadal gotować.

  3. W międzyczasie dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz doprawić ulubioną przyprawą z solą i dodać cukier.

  4. Na patelnię dodać olej oraz cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć ją na brązowo i dodać z całą zawartością z patelni do gotującej się kapusty.

  5. Gotować nadal na wolnym ogniu do wyparowania całych soków - wody z kapusty.

  6. Taką kapustę zawsze na wigilię robiła nam mama i dziadek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń