Do góry

Przekąski Przepis na:

Karkówka gotowana w musztardzie i majonezie

Karkówka gotowana w musztardzie i majonezie

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3560

Dodano:

Odsłon: 5736

Karkówka gotowana w musztardzie i majonezie to pyszna domowa wędlina, idealna na kanapki. Taka wędlina jest mięciutka i soczysta.

Składniki

  • ok. 1kg karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka soli
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka gotowana w musztardzie i majonezie

Przygotowanie

  1. Mięso natarłam z jednej strony przyprawą do mięsa wieprzowego. Odstawiłam na około godzinę do lodówki, żeby się trochę zamarynowało. W garnku, niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszałam majonez i musztardę. Dodałam sól i roztarty majeranek i zamieszałam. Włożyłam mięso. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dodałam również obraną i przekrojoną na połówki cebulę. Dolałam jeszcze trochę wody, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości mięsa. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam mięso. Wtedy zmniejszyłam ogień na minimalny i gotowałam mięso ok. godziny. Po wyłączeniu gazu, pozostawiłam mięso w zalewie, aby tak wystygło. Chłodne mięso wyjęłam z zalewy i pozostawiłam na kratce, aby trochę odciekło. Następnie schłodziłam mięso w lodówce. Po schłodzeniu pokroiłam karkówkę na cienkie plasterki jak wędlinę na kanapki.
    stronie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń