Do góry

Przekąski Przepis na:

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 5035

Dodano:

Odsłon: 24717

Karp w galarecie to w dzisiejszych czasach swoisty rarytas na Wigilijnym stole a przecież to tak niewiele aby delektować się delikatnym gotowanym mięsem tej rybki.

Składniki

  • połowę karpia (ja mam ich więcej więc wybrałem te lepsze kawałki)
  • pół cebuli
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • łyżka octu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • białko jajka
  • żelatyna
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, i połówkę cebuli oczyszczamy i wkładamy do garnka. Zalewamy większą ilością wody i gotujemy do miękkości warzyw.
    Gdy warzywa są już miękkie wkładamy do wywaru kawałki ryby i gotujemy je maksymalnie 10 minut.

  2. Wyjmujemy je robiąc to ostrożnie aby kawałki utrzymały się w całości, kładziemy na talerz i studzimy.
    Jeżeli chcecie wyjąć ości to teraz można to zrobić bardzo łatwo.
    Ugotowane warzywa wyjmujemy i zrobimy z nich dekoracje ... i tutaj każdy robi po swojemu :)

  3. Do pozostałego wywaru dodajemy łyżkę octu i mieszamy. Wywar w tym momencie jest mętny, możemy dodać do niego żelatyny i otrzymać mętną galaretkę a możemy zrobić ładną czystą galaretkę.

    Czystą galaretkę otrzymamy gdy do pozostałego wywaru wlejemy lekko roztrzepane białko jajka i chwilę zagotujemy aż wywar ładnie się wyklaruje całość przelewamy przez drobne sito lub sito wyłożone dodatkowo gazą.

  4. Do gotowego czystego już wywaru dodajemy żelatynę w odpowiednich proporcjach (czytaj na opakowaniu) zależnie od tego ile mamy wywaru.

    Reszta to już wyobraźnia jak podacie swojego karpia w galarecie.

    Warto jednak na dno talerza ułożyć trochę warzyw i przelać je galaretką aby szybciej stężały a dopiero na to układać rybę i zalać resztą galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 30 grudnia 2017 Tak robiła moja Babcia, Mama, robię ja, mój syn i teraz czekam kiedy będę uczyć tego sposobu moją wnuczkę. W mojej rodzince ubija się na "pół" pianę i cedzi przez sitko z gazą. Super karpik - nie tylko na świąteczny stół - zajadam się tym smakołykiem od ... no może lepiej nie pisać. Serdecznie pozdrawiam.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń