Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp w galarecie to w dzisiejszych czasach swoisty rarytas na Wigilijnym stole a przecież to tak niewiele aby delektować się delikatnym gotowanym mięsem tej rybki.
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 77
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 132
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 173
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 77
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 132
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 173
Składniki
Marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, i połówkę cebuli oczyszczamy i wkładamy do garnka. Zalewamy większą ilością wody i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa są już miękkie wkładamy do wywaru kawałki ryby i gotujemy je maksymalnie 10 minut.
Wyjmujemy je robiąc to ostrożnie aby kawałki utrzymały się w całości, kładziemy na talerz i studzimy. Jeżeli chcecie wyjąć ości to teraz można to zrobić bardzo łatwo. Ugotowane warzywa wyjmujemy i zrobimy z nich dekoracje ... i tutaj każdy robi po swojemu :)
Do pozostałego wywaru dodajemy łyżkę octu i mieszamy. Wywar w tym momencie jest mętny, możemy dodać do niego żelatyny i otrzymać mętną galaretkę a możemy zrobić ładną czystą galaretkę. Czystą galaretkę otrzymamy gdy do pozostałego wywaru wlejemy lekko roztrzepane białko jajka i chwilę zagotujemy aż wywar ładnie się wyklaruje całość przelewamy przez drobne sito lub sito wyłożone dodatkowo gazą.
Do gotowego czystego już wywaru dodajemy żelatynę w odpowiednich proporcjach (czytaj na opakowaniu) zależnie od tego ile mamy wywaru. Reszta to już wyobraźnia jak podacie swojego karpia w galarecie. Warto jednak na dno talerza ułożyć trochę warzyw i przelać je galaretką aby szybciej stężały a dopiero na to układać rybę i zalać resztą galaretki.