Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwiejsza wersja karpia po żydowsku
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1143
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1170
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13213
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1143
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1170
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13213
Składniki
Karpia oskrob, pokrój w dzwonka marchew, pietruszkę obierz i pokrój w talarki Cebulę obierz
Do dużego garnka ( ok.3-4l) wlej wodę , dodaj marchew, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, szcyptę soli.. Gotuj wywar przez ok.30min.
Do wywaru dodaj karpia oraz rodzynki, gotuj jeszcze ok. 10min.
Rybę wyjmij na talerz, wyjmij duże ości, ułóż na półmisku, przystrój marchewką z wywaru oraz rodzynkami.
Wywar sklaruj, dodaj cukier ( trzeba spróbować), dodaj żelatynę wg przepisu. Zalej rybę wywarem z żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.