Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo smacznego karpia na świąteczny stół. Karp w galarecie na słodko z dodatkiem słodkich rodzynek smakuje wybornie.
garnek, nóż, deska do krojenia, półmisek,
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4401
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 640
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4401
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 640
Składniki
Karpia oczyścić z łusek, dobrze umyć, a następnie pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i odstawić na 12 godzin. Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody wrzucić wszystkie składniki oraz obraną, pokrojoną w plastry marchewkę. Gotować do miękkości marchewki. Następnie włożyć kawałki karpia i gotować około 15 minut. Wyłożyć kawałki ryby na półmisek, w miarę możliwości wyjąć ości. W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę i zalać karpia. Wywar musi być wyraźnie słodki. Wystudzić. Podawać najlepiej z kawałkami piernika ( u mnie tak lubią ).