Do góry

Przekąski Przepis na:

Kaszanka biała z trzech kasz.

Kaszanka biała z trzech kasz.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 25079

Dodano:

Odsłon: 1362

Biała kaszanka z trzech kasz, zrobiona na tylnej golonce. Polecam.

Składniki

  • kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka (250 ml)
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka (250 ml)
  • kasza gryczana 1 szklanka (250 ml)
  • wieprzowa golonka tylna
  • wywar z gotowania 6 szklanek (szklanka 250 ml)
  • jelita wieprzowe proste fi - 55-60 mm
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy 1 płaska mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 płaska mała łyżeczka
  • papryka ostra mielona 2 łyżeczki
  • majeranek 2-3 łyżki
  • sól do smaku (ja dałam 1 płaską łyżkę)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kaszanka biała z trzech kasz.

Przygotowanie

  1. Wymytą, oczyszczoną golonkę gotujemy 1 godzinę, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Mięso ze skórą kroimy w drobną kostkę, wywar przelewamy przez gęste sito. Wywar ponownie wlewamy do garnka w proporcji 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy, dodajemy pokrojone mięso i wszystkie przyprawy, doprowadzamy do zagotowania. W między czasie płuczemy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy osączone z wody kasze i gotujemy do ich pęcznienia, tak na 70%. Gdy kasze i wywar będą gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasze ładnie dojdą. Sparzone kasze mieszamy i studzimy.

  2. Ostudzoną kaszą napełniamy wcześniej wymoczone jelita.

  3. Parzymy 30 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.

  4. Po procesie parzenia kaszanki studzimy, możemy powiesić je na kiju.

  5. Ostudzone kaszanki są pyszne na zimno jak i pieczone.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń