Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kibiny, inczej kibinai to pierogi popularne na Litwie. Znacznie różnią się od polskich chociażby ze względu na większy rozmiar i półkruche ciasto.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2179
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 253
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2179
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 253
Składniki
Przesiej mąkę na stolnicę albo blat. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dodaj je. Zacznij zagniatać rękoma, a następnie wbij jajka, wlej śmietanę i posól ciasto. Wyrabiaj tak długo aż będziesz mieć jednolitą masę. Uformuj kulę, przykryj folią, a następnie przełóż do lodówki.
Ugotowane mięso rozdrobnij na mniejsze części. Cebulę posiekaj drobno, to samo zrób z umytymi i osuszonymi pieczarkami. Ser żółty zetrzyj na tarce.
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę i pieczarki. Smaż tak długo aż zrobią się miękkie. Wtedy dodaj ser i zmniejsz moc palnika do minimum. Mieszaj, aby powstał gęsty i jednolity farsz. Na koniec dodaj też kurczaka. Połącz wszystkie składniki, doprawiając solą i pieprzem.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła. Wykrój koła o większej średnicy niż pierogi, najlepiej, aby miały 10-15 centymetrów. Na środku nałóż farsz. Brzegi sklej ze sobą i zawiń do środka kibiny.
Pozostałe jedno jajko rozkłóć, a następnie posmaruj nim wierzch ciasta. Wyłóż pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jeden obok drugiego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.