Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone.

Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1473 Ocena: 19391

Dodano:

Odsłon: 14001

Kiełbaski zrobione są z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem boczku, parzone.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
  • mięso z udźca indyka 1,1 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg
  • Przyprawy i materiały pomocnicze:
  • peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
  • sól warzona 18 g/kg do boczku
  • czosnek granulowany 7 g/kg
  • pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • pieprz ziołowy 2 g/kg
  • kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
  • sos sojowy 8 łyżek
  • osłonka taka jak do parówek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Rozdrobnione mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego.

  2. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym.

  3. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki.

  4. Rozdrabnianie:

    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm

  5. Farszem napełniamy osłonki tworząc kiełbaski o długości 20 cm.

  6. Parzenie:

    Kiełbaski parzymy w temperaturze 75 stopni 15 minut. Po parzeniu studzimy .

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Majala 06 maja Mam ogromną ochotę wypróbować ten przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 17 grudnia 2018 Pyszna! i swietnie doprawiona, kolendra swietnie pasuje do kielbas!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 17 grudnia 2018 To są cienkie kiełbaski, w osłonkach na parówki. Są naprawdę bardzo smaczne, no i dłużej mogą poleżeć niż kupne parówki. Pierwszy raz robiłam z drobiowego mięsa i według mnie są dużo smaczniejsze od zrobionych z samego mięsa wieprzowego.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Teklunia 17 grudnia 2018 Super przepis. Aż chce się spróbować tak apetycznie wyglądają.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 17 grudnia 2018 Mariolko, WIELKIE dzięki. Czekałam na Twój przepis paróweczek drobiowych. Teraz moja wnusia będzie jeść "mariolki" (jak je "misiaczki" to dlaczego nie mogą być paróweczki Twojego imienia ?). Zaraz po świętach wypróbuję ten prezent gwiazdkowy od Ciebie. Smacznych świąt :):)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń