Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbaski prababki z 1896 r.

Kiełbaski prababki z 1896 r.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25484

Dodano:

Odsłon: 8791

Przepis pochodzi z 1896 r. Są to cienkie kiełbaski zrobione bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Zrobiłam ją z farszu kiełbasy wiejskiej pradziadka, według przepisu z 1896 roku. Prababce też się coś należy :D

Składniki

  • Składniki na 1 kg kiełbasek.
  • Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 0,5 kg
  • podgardle oskórowane chudsze 25 dag
  • Mięso z wieprzowych golonek 25 dag
  • Przyprawy:
  • Sól morska 18 g/kg
  • Pieprz 2 g/kg
  • Czosnek 3 g/kg
  • Cukier 1 g/kg
  • Majeranek 3 g/kg
  • Gałka muszkatołowa 1 g/kg
  • osłonki kolagenowe ciemne Fi 21 mm
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiełbaski prababki z 1896 r.

Przygotowanie

  1. Rozdrabnianie:

    Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude i podgardle przepuszczamy przez sito 8 mm.

  2. Mięso z golonki przepuszczamy dwukrotnie przez sito 3 mm, do zmielonego mięsa dodajemy 50 ml lodowatej wody, sól, cukier, czosnek, gałkę muszkatołową i dodatkowo jeszcze rozdrabniamy je blenderem na papkę.

  3. Mieszanie:

    Rozdrobnione mięso z golonki razem z przyprawami mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem. Dodajemy pozostałe przyprawy majeranek i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyrobiony farsz odstawiamy na kilka godzin.

  4. Po tym czasie napełniamy ściśle jelita. Napełnione jelita odkręcamy w kiełbaski o odpowiadającej nam długości.

  5. Parzenie:

    Parzymy 20 minut w temperaturze 72-76 stopni Celsjusza.

  6. Chłodzenie:

    Schładzamy kiełbasę powieszoną na kiju.


  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anonymous.270181 08 grudnia 2017 Wypadało by napisać że kiełbaski wędzimy,a potem dopiero parzymy Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 08 grudnia 2017 Mmmniam. Mariolko, a może coś z wędlinek drobiowych? Koniecznie do zrobienia, bo nie trzeba wędzić (nie lubię zbytnio dymić, chociaż to robię). Dzięki. Zabieram do plagiatorka. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

przyjaciel 03 grudnia 2017 Wyglądają smakowicie, pracowita kobietka z Ciebie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 02 grudnia 2017 Mariolu <3 Nadal katujesz mnie tymi pysznościami. A co sądzisz o elektrycznej wędzarni? Bo tak rozmyślam o niej. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń