Do góry

Przekąski Przepis na:

Kieszonki naleśnikowe

Kieszonki naleśnikowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 327

Ciasto naleśnikowe gości często w naszej kuchni,głównie w wersji słodkiej,proponuję z dodatkiem mięsa i warzyw jako ciepłe danie na kolację.

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowe
  • Pieczarki 25 dag
  • Papryka czerwona 1/2 szt
  • Cebula biała 1 szt.
  • Suszone pomidory 6 szt.
  • Śmietana 18% 1/2 szklanki
  • Przecier pomidorowy 1/2 kartonika
  • Ser mozzerella 20 dag
  • Mąka krupczatka 1 szklanka
  • Jajka kurze 2 szt.
  • Mleko 2% 1 szklanka
  • woda 1/2 szklanki
  • olej 4 łyżki
  • Sól, pieprz czarny mielony,zioła prowansalskie
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego,bazylia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto naleśnikowe:Jajka roztrzepać ze szczyptą soli,dodać mleko,wodę ,mąkę ,zmiksować na gładkie ciasto.Dodać 4 łyżki oleju i dalej zmiksować.Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni,najlepiej naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód będzie rumiany.

  2. Farsz:Mięso przyprawić przyprawą do mięsa mielonego.Cebulę pokroić w piórka,pieczarki obrać i pokroić,Paprykę i pomodory pokroić.Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę , paprykę chwilę dusić ,dodać pieczarki ,doprawić solą pieprzem dusić 2 min.,dodać mięso dusić 10 min.Pod koniec dodać suszone pomidory i doprawić ziołami prowansalskimi.

  3. Na naleśniki ułożyć farsz.

  4. Uformować kieszonki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

  5. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i bazylią zalać kieszonki.Ser utrzeć na tarce o grubszych oczkach posypać po wierzchu.

  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ,piec do zrumienienia sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń