Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, zdrowe i proste kimchi z kalarepy, czyli kolejny przepis z kuchni koreańskiej. To kimchi nazywa się kkakdugi. Jest to kimchi w kształcie kosteczek w pikantnym sosie, najczęściej zrobione z koreańskiej rzodkwi. Polecam, kimchi idealne jako przystawka do obiadu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4819
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9199
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1360
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4819
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9199
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1360
Składniki
Kalarepy obrać, umyć i pokroić w większą kostkę. Kalarepę zasypać 1 łyżką soli, wymieszać ręką i pozostawić na co najmniej 30 minut. Kalarepa musi puścić sok. Sos do kimchi: cebulę pokroić na większe kawałki a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Imbir obrać ze skórki i posiekać. Cebulę, czosnek i imbir wrzucić do blendera. Przygotować kleik: 100 ml wody wlać na patelnię, wsypać 1 łyżkę mąki pszennej, mieszać dokładnie, aby nie było grudek. Wyłączyć kiedy kleik będzie mieć konsystencję budyniu, lekko ostudzić.
Zieloną cebulkę umyć i pokroić na 1,5 cm kawałki. Lekko ostudzony kleik (nie może być zimny), paprykę gochugaru, cukier, sos rybny lub sojowy dodać do blendera, wszystko lekko wymieszać łyżką i zblendować dokładnie na gładką masę. Odlać sok z kalarepy, do kalarepy dodać pokrojoną zieloną cebulkę, sos do kimchi i wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe kimchi z kalarepy włożyć do ceramicznego pojemnika lub do słoika. Kimchi kisić w temperaturze pokojowej około 25 stopni C przez 4 dni. Po 4 dniach kimchi jest gotowe, po tym czasie kimchi wstawić do lodówki. Smacznego!