Do góry

Przekąski Przepis na:

Klopsiki wieprzowe na liściach sałaty

Klopsiki wieprzowe na liściach sałaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 295 Ocena: 3347

Dodano:

Odsłon: 3972

Świetna przystawka lub danie na imprezę - klopsiki wieprzowe z imbirem, limonką i sosem sojowym, na liściach sałaty

Składniki

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • starta skórka z 1 limonki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • kawałek (ok 3 cm) startego korzenia z imbiru
  • 1 strączek ostrej papryczki
  • ½ szklanki bułki tartej lub pokruszonej świeżej kajzerki
  • oliwa albo olej arachidowy
  • do podania: liście sałaty, sos chilli
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klopsiki wieprzowe na liściach sałaty

Przygotowanie

  1. Mięso włożyć do miski i dodać skórkę z limonki, sos rybny i sojowy, czosnek i imbir, posiekaną papryczkę, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać rękoma ( dobrze to robić w rękawiczkach).

  2. Z masy uformować małe kotleciki ( kulki wielkości dużego orzecha włoskiego), posmarować oliwą/olejem i odstawić do lodówki na 30 minut. Piec na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń