Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1270
Dodano: 18.10.2016
Odsłon: 7001
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Do mięsa mielonego dodać 2 drobno posiekane cebule, jajko i bułkę wcześniej namoczoną w odrobinie mleka lub wody, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Z powstałej masy lepimy małe kotleciki i panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką żytnią
Następnie smażymy je i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na durszlak, aby odciekł nadmiar tłuszczu od smażenia).
Pozostałe cebule kroimy w półksiężyce, paprykę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy trochę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy już warzywa się ładnie zeszklą, dodajemy wodę, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy i sól oraz pieprz do smaku. Gotujemy przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Przestudzone kotleciki przekładamy do większej miski i zalewamy przestudzoną zalewą. Tak przygotowane danie wstawiamy do lodówki aby się "przegryzło".
Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
Danie najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej.
Tym razem do zalewy dodałem paprykę i przecier pomidorowy, ale nie każdy je lubi, więc można te składniki pominąć i też będzie pysznie :)
Do panierki można użyć samej bułki tartej lub mąki kukurydzianej.
Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)