Do góry

Przekąski Przepis na:

Kluski pszenne na wodzie gazowanej

Kluski  pszenne na wodzie gazowanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 624 Ocena: 3805

Dodano:

Odsłon: 1878

Dziś jest przedświąteczny post dlatego obiad bardzo skromny ale szczerze najeść się można. Tak więc dziś tylko kluchy kładzione a do nich śledź z cebulką, możecie mnie oceniać ale jakoś tak jak pisałam nie mam weny na gotowanie, lecz chętnie podzielę się przepisem na te właśnie kluchy ponieważ można je jeść nawet z dodatkiem słodkiego nie tylko ze śledziami czy skwarkami.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2,5 szklanki wody gazowanej,
  • 0,5 łyżki soli.
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski pszenne na wodzie gazowanej

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę dodać jajka oraz żółtko i sól. Wymieszać przebijając jajka, następnie wlać wodę gazowaną i wszystko dokładnie wymieszać energicznym ruchem łyżki szybko mieszając do połączenia się całości aby ciasto było jednolite i miało konsystencję gęstej śmietany.

  2. Gdy mamy już zrobione ciasto do garnka wlać wodę posolić ją i poczekać aż się zagotuje. Jak już się zagotuje łyżką nakładać małe porcje ciasta ( w czasie gotowania kluski rosną ). Od czasu wypłynięcia klusek na wierzch gotować na wolnym ogniu 2 minuty.

  3. Ugotowane kluski wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody z gotowania.

  4. Kluski podałam ze śledziem z cebulką w oleju. Można również podać z gulaszem, skwarkami lub kto ma z czym ochotę. Jeśli chcemy na słodko wtedy tylko posolić ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń