Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i apetyczne kanapki o niecodziennych walorach smakowych. Ozdoba kazdego przyjecia, ale i doskonale przekaski na co dzien.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12266
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1452
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 82
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12266
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1452
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 82
Składniki
KANAPKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I Z SAŁATKĄ Z MELONA I OGÓRKA Wyciac okragle kromki z chleba, na kazda polozyc plaster szynki. Jako dodatek do szynki wydrazyc z melona i ogórka bez pestek kulki i marynowac je krótko w slodko-kwasnej marynacie ( np. z octu, miodu, soku z cytryny, imbiru, cukru i pieprzu) Dodatkowo przygotowac do salatki melonowo-ogórkowej krem balsamiczny na bazie wina porto, octu ryżowego, octu balsamicznego, sosu teriyaki i sojowego. Wszystkie skladniki gotowac az do zredukowania o polowe i zgescic na koniec odrobina skrobi. Ulozyc na szynce kulki i skropic je przygotowanym kremem balsamicznym.
Udekorowac listkami miety lub koperkiem.
KANAPKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, Z TATAREM Z ŁOSOSIA I SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM Wyciac okragle kromki z chleba tostowego, posmarowac je majonezem zmieszanym z sosem miodowo-musztardowym. Nastepnie wyciac z plastów lososia krazki wielkosci kromek chleba. Z reszty lososia zrobic tatara. W tym celu pokroic drobno lososia, ogórki konserwowe, szalotke, koper i kapary i wszystko dokladnie wymieszac. Mase dobrze schlodzic, aby zachowala forme mozna dodac odrobine zelatyny. Ulozyc tatara na krazku lososia, a na nim plasterek jajka na twardo.
Udekorowac rzezucha lub koperkiem i polówka czarnej oliwki.
KANAPKA Z SEREM I Z JABŁKOWO-OGÓRKOWĄ REMOLADĄ Wykroic krazki tej samej wielkosci z pumpernikla i z plasterków sera o grubosci 5 mm. Posmarowac chleb majonezem i ulozyc na nim plasterek sera. Posiekac drobno ogórka ogórka i jablko ze skórka i wymieszac z 2 lyzkami remolady. Dla ostrosci mozna dodac papryczke chili lub tabasco. Remolade umiescic na plasterku sera.
Udekorowac kostkami sera, kawalkami papryki lub ogórka i ewentualnie rzezucha lub koperkiem.