Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikle to warzywa w octowej marynacie. Jeśli nie chcemy jeść takich ze sklepowej półki, najczęściej przygotowujemy je latem i zamykamy w słoikach, by cieszyć się ich smakiem jesienią i zimą. W kuchni azjatyckiej popularny jest nieco inny wariant takiej przekąski. Koreańskie pikle z ogórków są gotowe do spożycia tuż po przyrządzeniu!
Składniki
Umyj ogórki i odetnij z nich końcówki. Pokrój warzywa w słupki (wzdłuż na 4 części). Natrzyj je solą i pozostaw na 15 minut.
Pokrój drobno dymkę (wraz ze szczypiorkiem) i papryczkę chili. Użyj nawet 2-3 papryczek, jeśli chcesz, by pikle były bardziej pikantne. Ząbki czosnku pokrój na plasterki. Podziel gałązki koperku na mniejsze kawałki.
Przygotuj marynatę z oleju sezamowego, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Dodaj do niej starte na tarce o drobnych oczkach kłącze imbiru. Rozcieńcz marynatę wodą.
Oczyść ogórki ręcznikiem papierowym z nadmiaru soli i soku. Ułóż je w wybranym naczyniu (może to być słoik, jeśli chcesz przechowywać je dłużej), przekładając posiekanymi warzywami (dymką, czosnkiem, chili i koperkiem). Zasyp ziarnami pieprzu i zalej marynatą.
Tak przygotowane koreańskie pikle nadają się od razu do spożycia. Możesz jednak przechowywać je dłużej – przez pierwszą dobę w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce. Ich smak z każdym dniem będzie bardziej wyrazisty.