Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreczki rybne to prawdziwa uczta na każdej imprezie. Delikatne, cienko krojone filety z białej ryby w połączeniu z kremowym serkiem śmietankowym tworzą niezwykle wykwintną przekąskę. Aromatyczne suszone pomidory zapewniają wyrazisty smak, natka pietruszki dodaje świeżości, a subtelna nuta czosnku podkreśla całość. Koreczki są idealne jako elegancka przekąska na przyjęcia lub wykwintny dodatek do kolacji w gronie najbliższych. To propozycja dla tych, którzy cenią zdrową kuchnię, niebanalne połączenia smaków oraz nietypowe inspiracje kulinarne w nowoczesnym wydaniu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10992
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5400
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13259
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5019
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10992
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5400
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13259
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5019
Składniki
Filety muszą być bardzo cienkie – jeśli tak nie jest, rozbij je delikatnie tłuczkiem między dwoma kawałkami folii spożywczej. Pokrój je na cieńsze i mniejsze paski, mniej więcej o długości 3x20 cm.
Skrop rybę sokiem z cytryny i delikatnie posyp solą oraz pieprzem.
Pomidory odsącz z zalewy i drobno posiekaj, odkładając łyżeczkę do późniejszej dekoracji.
W małej misce wymieszaj serek śmietankowy z drobno posiekanymi pomidorami oraz natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masą równomiernie posmaruj powierzchnię ryby.
Zwiń filety w ciasną roladkę wzdłuż krótszego boku. Zabezpiecz koreczki rybne wykałaczkami i odkładaj pionowo w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu połóż pozostałe pomidory.
Wstaw roladki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 10-12 minut, aż ryba będzie biała i upieczona. Ten krok nie będzie potrzebny, jeśli użyjesz ryby dedykowanej do serwowania na surowo.
Koreczki układaj na talerzu i podawaj po całkowitym ostudzeniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.