Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa, pieczona wersja popularnej wegetariańskiej przekąski. Falafel to kotleciki z ciecierzycy wywodzące się z kuchni bliskowchodniej, i chyba jedna z bardziej popularnych wegetariańskich potraw – świetnie sprawdza się we wrapach, jako samodzielna przekąska z dipem czy baza obiadu. Pełne smaku, aromatu, zdrowe i ekologiczne – nie znam lepszej kombinacji!
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 1759
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 563
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 1759
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 563
Składniki
Pokrój cebulę w dużą kostkę.
Zgnieć i posiekaj czosnek.
Podsmaż cebulę na oliwie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 – 3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Do misy robota kuchennego dodaj ciecierzycę, świeżą kolendrę, pietruszkę, suszoną kolendrę, kmin rzymski, sól, mąkę oraz przestudzoną cebulę i czosnek.
Siekaj całość robotem do uzyskania gładkiej masy, zgarniając od czasu do czasu mieszankę ze ścianek.
Z gotowej masy uformuj kotleciki.
Spryskaj lub posmaruj falafel oliwą.
Piecz najpierw przez 20-25 minut na górnej półce w temperaturze 210oC; następnie zmniejsz temperaturę do 180oC, przełóż blachę na środkową półkę i piecz przez kolejne 20-25 minut.
Serwuj z sosem, we wrapie albo z kaszą i sałatką.
Smacznego!