Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa, pieczona wersja popularnej wegetariańskiej przekąski. Falafel to kotleciki z ciecierzycy wywodzące się z kuchni bliskowchodniej, i chyba jedna z bardziej popularnych wegetariańskich potraw – świetnie sprawdza się we wrapach, jako samodzielna przekąska z dipem czy baza obiadu. Pełne smaku, aromatu, zdrowe i ekologiczne – nie znam lepszej kombinacji!
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6206
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 56
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 116
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6206
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 56
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 116
Składniki
Pokrój cebulę w dużą kostkę.
Zgnieć i posiekaj czosnek.
Podsmaż cebulę na oliwie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 – 3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Do misy robota kuchennego dodaj ciecierzycę, świeżą kolendrę, pietruszkę, suszoną kolendrę, kmin rzymski, sól, mąkę oraz przestudzoną cebulę i czosnek.
Siekaj całość robotem do uzyskania gładkiej masy, zgarniając od czasu do czasu mieszankę ze ścianek.
Z gotowej masy uformuj kotleciki.
Spryskaj lub posmaruj falafel oliwą.
Piecz najpierw przez 20-25 minut na górnej półce w temperaturze 210oC; następnie zmniejsz temperaturę do 180oC, przełóż blachę na środkową półkę i piecz przez kolejne 20-25 minut.
Serwuj z sosem, we wrapie albo z kaszą i sałatką.
Smacznego!