Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące wytrawne ciasteczka z dodatkiem sezamu, czarnuszki, babki płesznik i siemienia. Idealne na przegryzkę do piwa!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14575
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1390
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14575
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1390
Składniki
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy ciepłe masło, mąkę, ziarenka i sól. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto powinno lekko stwardnieć, będzie łatwiejsze w obróbce. Rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra, podsypując mąką. Kroimy na nieduże kwadraty lub prostokąty. Ja używałam karbowanego noża do frytek, ale można kroić zwykłym nożem lub radełkiem. Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą 2 pełne blachy ciasteczek. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i ewentualnie posypujemy płatkami chilli. Robiłam wersję z chilli i bez - obie wyszły pyszne! Pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut. Zaraz po upieczeniu krakersy są miękkie, ale po ostudzeniu będą twardsze, chrupiące i kruche. Najlepsze są dzień po upieczeniu.