Do góry

Przekąski Przepis na:

Krążki cebulowe:

Krążki cebulowe:

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 6739

Robię je mężowi kiedy ogląda ważne mecze piłkarskie.

Składniki

  • 3-4 średnie cebule
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do głębokiego smażenia (około 3 szklanek)
  • Ciasto naleśnikowe na ostro:
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • mąki tyle- ile" zabierze" ciasto
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Do wysokiego naczynia wlać wodę gazowaną z mlekiem, wbić całe jajko, dodać sól , paprykę i olej. Następnie całość miksować dosypując stopniowo mąkę. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję słodkiej śmietany.
    Tak przygotowane - odstawiamy na godzinę by gluten zawarty w mące nabrał siły.


  2. Cebulę obieramy i kroimy w 1/2 cm krążki.
    Delikatnie je rodzielamy.
    Każdy krążek panierujemy najpierw w mące, następnie w cieście naleśnikowym a na końcu w tartej bułce. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron.
    Odsączamy na papierowym ręczniku.
    Podajemy z sosem czosnkowym na bazie majonezu i naturalnego jogurtu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maga67 02 stycznia 2019 Mam pytanie co zrobić z olejem, który pozostanie po smażeniu krążków cebulowych? Odzyskać się chyba nie da, wylać to się skazi środowisko. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń