Przekąski Przepis na:
Krewetki w pikantnym cieście

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1803
Dodano: 18.05.2010
Odsłon: 16628
Składniki
- krewetki tiger, 12 sztuk
- mąką, 4-5 łyżek
- woda mineralna gazowana, 2-3 łyżki
- mleko, 2-3 łyżki
- Posiekana natka pietruszki, łyżka
- jajko, 1
- duża szczypta chilli
- sól, pieprz
- cytryna
- olej
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Z mąki, wody, mleka, jajka zrobić ciasto (proporcje podałam "na oko", konsystencja ciasta ma przypominać gęstą śmietanę). Doprawić chilli, pieprzem, solą i natką. Odstawić na 10- 15 minut.
-
Krewetki rozmrozić, opłukać, osuszyć.
-
Krewetki moczyć w cieście, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
-
Gotowe krewetki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
-
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Świetnie smakuje z lampką białego, półwytrawnego wina.
Komentarze do przepisu (9)

kuchcik2 08 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Do takich krewetek świetnie pasuje japońska pasta WASABI. Jest to pasta z chrzanu japońskiego i rozprowadza się ją w sosie sojowym. W powstałym sosiku macza się taką krewetkę przed zjedzeniem PYCHA!!!!!!!!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Nigdy nie robiłam,ale muszę się skusić i skorzystam z twojego przepisu,bo wyglądają zachęcająco.Pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 14 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Hmmm, to są końcówki pancerzyków, słyszałam, że niektórzy po usmażeniu zjadają te ogonki, osobiście nie próbowałam i raczej nie polecam. Po usmażeniu, przed zjedzeniem ogonek można oderwać (łatwo odchodzi) albo zjadać do ogonka. Krewetki fajnie smakują również z dipem czosnkowo - cytrynowym :) Pozdrawiam.2 Kto głosował? | Odpowiedz

agatasur 14 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Madziak, czy te czerwone końcóweczki się zjada czy zostawia? Może to i dziwne pytanie, ale dopiero zaczynam eksperymentować z krewetkami, a do tego nigdy ich sama nie robiłam. Masz bardzo fajne przepisy.0 Kto głosował? | Odpowiedz

paskudna2206 13 października 2010Zgłoś do usunięcia
super przepis:)dziękuję:)już w ulubionych:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

camellia 09 października 2010Zgłoś do usunięcia
swietny przepis...pozdrawiam!2 Kto głosował? | Odpowiedz

evajuchniewicz 19 maja 2010Zgłoś do usunięcia
I do ulubionych:-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

AvaGardner 19 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Extra! uwielbiam owoce morza:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Agunkaa 18 maja 2010Zgłoś do usunięcia
To musze wyprobowac,to cos co ja nazywam rozkosza jedzenia w kazdej postaci.2 Kto głosował? | Odpowiedz