Do góry

Przekąski Przepis na:

Krokiety z mięsem, pieczarkami i czerwoną fasolą

Krokiety z mięsem, pieczarkami i czerwoną fasolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 353

Dodano:

Odsłon: 226

Proste i smaczne danie, idealne na kolację na ciepło.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • Mleko - 2 szklanki
  • Jajka - 2 szt.
  • Mąka - 2 szklanki
  • Szczypta soli
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Farsz:
  • Mięso mielone (np. wieprzowe) - 30 dag.
  • Średnia cebula - 1 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieczarki - 25 dag
  • Czerwona fasola konserwowa - 1 puszka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Olej do smażenia
  • Do obtoczenia:
  • Jajko - 2 szt.
  • Mleko - 2 łyżki
  • Bułka tarta
  • Margaryna lub masło - 1/2 kostki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy mleko, mąkę oraz olej. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Ciasto pozostawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło.

  2. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Odstawiamy. Obieramy i kroimy pieczarki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy (lub przepuszczamy przez praskę). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę oraz czosnek przez około 2-3 minuty. Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy przygotowane mięso mielone. Całość dusimy przez 15 minut. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu i dokładnie mieszamy. Dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Farsz pozostawiamy do wystudzenia.

  3. Z ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję przestudzonego farszu, zawijamy go na kształt krokieta.

  4. 2 jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. W przygotowanej masie zanurzamy każdy krokiet i obtaczamy go w bułce tartej. Na patelni rozpuszczamy masło (lub margarynę) i obsmażamy przygotowane krokiety z każdej strony, na wolnym ogniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń