Do góry

Przekąski Przepis na:

Kukurydza z masłem czosnkowym

Kukurydza z masłem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4741

Dodano:

Odsłon: 394

Najlepsza, super słodka i soczysta kukurydza gotowana w kolbach posmarowana masłem czosnkowym.

Składniki

  • 4 kolby kukurydzy, najlepiej młodej
  • 1 litr mleka
  • około 2 szklanki wody (tyle, aby kukurydza w garnku była zakryta)
  • Masło czosnkowe:
  • 8 dużych łyżek miękkiego masła
  • 1-2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • odrobina soli do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kukurydza z masłem czosnkowym

Przygotowanie

  1. Kolby kukurydzy starannie oczyścić z liści i włosków.
    Do garnka wlać mleko, włożyć kolby kukurydzy i wlać tyle wody, aby kukurydza swobodnie pływała w garnku i zagotować. Młodą kukurydzę gotować na niewielkim ogniu do 10 minut, lub do czasu aż będzie gotowa. Można nakłuć kukurydzę widelcem - jeżeli ziarenka pękają, kukurydza jest gotowa.

  2. W tym czasie wymieszać miękkie masło z czosnkiem i odrobiną soli.

  3. Ugotowaną kukurydzę ostrożnie wyjąć z garnka i ułożyć na półmisku. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z masłem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 sierpnia Jedząc taką kukurydzę przenoszę się do młodości, gdy babcia podobną robiła, pychotka :)
Kiedy to było nie powiem, trzeba mieć swoje tajemnice, na pewno nie pamiętasz ;p
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń