Do góry

Przekąski Przepis na:

Kulebiaczki z pieczarką zamiast uszek do barszczu

Kulebiaczki z pieczarką zamiast uszek do barszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1624

Dodano:

Odsłon: 3703

zamiast tradycyjnych uszek,przygotuj drożdżowe kulebiaczki z pieczarką

Składniki

  • Składniki na farsz: 1 kg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, odrobina oliwy
  • Składniki na ciasto drożdżowe: 100 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru + 1 łyżeczka
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 2 jajka ( 1 białko zostawić do posmarowania kulebiaków)
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ:
    Cebulę kroimy w drobną kostę, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pokrojone w drogną kostkę pieczarki i smażymy dalej. W poczatkowej fazie smażenia przykrywam patelnie pokrywką, żeby nieco nam wszystko zaparowało, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażymy, aż wyparuje woda z pieczarek.
    Jeśli uznasz, że farsz jest zbyt „wodnisty” moższ dodać odrobinę kaszy manny, która wchłonie wilgoć.

  2. Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru, mieszczać aż się rozpuszczą. Odstawić zaczyn na 10 min aż „urośnie”. Do miski dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli i jajko. W rondlu rozpuszczamy masło. Następnie do miski z mąką dolewamy ciepłą śmietankę . Kiedy drożdże urosną dodajemy je do miski i zaczynamy mieszczać ręką. Po połączeniu się składników, powoli dolewamy rozpuszczone masło stale mieszając. Ciasto powinno „odchodzić od ręki”. Ciasto drożdżowe wymaga, aby je chwilę powyrabiać. Gotowe ciasto w misce nakrywamy czystą ściereczkąi odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Czekamy około 30-60 min.

  3. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Z każdą częścią postępujemy tak samo.
    Ciasto rozwałkować ( możesz lekko posypać stolnicę mąką) na prostokąt, niech będzie długi około 40 cm.Dzielimy go wzdłuż na 2 części. Przy dłuższych bokach wykładamy farsz ( patrz zdjęcie poniżej) następnie każdą z części rolujemy tak aby łączenie znalazło sięna spodzie.
    Rulon dzielimy na 3 cm kawałki. Smarujemy białkiem, możemy posypać czarnym sezamem dla ozdoby.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 25-30 min aż się pięknie zarumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 grudnia 2017 Wiesz, co Ci powiem widząc ten przepis.
Zrobimy je do barszczu, oprócz oczywiście uszek, bo mamy takich, co bez nich obyć się nie mogą ;)

Nie ma to, jak łamanie pewnych zasad, tradycji i czasem też niezdrowych przyzwyczajeń. Kuchnia ma być żywa, nie ciągle powielać, to co było 20-30-40 lat temu i tego będę bronił, jak niepodległości :D

Karpiowi już dawno temu zwróciliśmy wolność xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń