Do góry

Przekąski Przepis na:

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 703

Dodano:

Odsłon: 307

prawie tradycyjne danie, delikatne i sycące, będzie też świetnym dodatkiem do noworocznego barszczu

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 25 g drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki oleju
  • na farsz:
  • 0,5 kg kiszonej kausty
  • ok. 20 dkg pieczarek
  • cebula
  • sól, pieprz , cukier,kilkaziaren ziela angielskiego, liść laurowy
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kulebiak z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Mleko delikatnie podgrzać. Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży przygotować zaczyn.
    W misce zmieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać łyżkę oleju i zaczyn drożdżowy.
    Wyrobić ciasto, zostawić po przykryciem na ok 30 minut d wyrośnięcia,

  2. Kapustę odcisnąć, pokroić gotować w niewielkiej ilości wody ok 30 minut.
    Cebulę i pieczarki drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Dodać do kapusty, doprawić do smaku. Przestudzić.

  3. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na duży prostokąt , grubość max 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć farsz, rozsmarować i zwinąć ja roladę.
    Przełożyć na wysmarowaną olejem blachę i piec ok. 45 minut w nagrzanym 190 stopni piekarniku.
    Podawać na ciepło lub zimno. Kulebiak może być przekąską lub dodatkiem do czystych zup.Rewelacyjny jest na ciepło z czerwonym barszczem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 grudnia 2017 Chętnie kawałeczek kulebiaczka....mniam mniam:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń