Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorąco polecam. Kulebiak to duży pieczony pieróg z nadzieniem. Dzisiejsze nadzienie to gotowane pałki kurczaka, trochę warzyw i smażone pieczarki. Typowe danie świąteczne, choć w tym wypadku nie wigilijne. Robiłam już kulebiaki z rybą, kapustą, warzywami i mięsem. Potrawa powiedzmy słowiańska, po co dodawać więcej i tak pewnie każdy wie.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 504
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 839
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 504
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 839
Składniki
Warzywa i pieczarki oddzielnie obrać i pokroić. Mięso opłukać. W saganku zagotować wodę, włożyć mięso, warzywa, liście laurowe i ziele. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 60-70 minut, do miękkości mięsa. Ugotowane mięso oddzielić od kości. Pieczarki przesmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Do usmażonych dodać kawałki mięsa, trochę warzyw, estragon i natkę pietruszki. Krótko przesmażamy, mieszając. Studzimy. Ciasto. Drożdże utrzeć z odrobiną cukru i letniej wody. Resztę wody wymieszać ze śmietaną. Przesiać mąkę dodać miękkie masło i resztę składników. Wszystko wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Potem oderwać trochę ciasta i zrobić warkocz i wstążkę. Pozostałe ciasto rozwałkować w okrąg ok. 30 cm. Przełożyć je na blaszkę z papierem. Na jednej połówce rozłożyć grubą warstwę nadzienia. Przykryć drugą połową i złączyć ciasto. Nałożyć warkocz i wstążeczkę. Przykryć ciasto niech odpocznie ok. 20 minut. Przed pieczeniem ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w 190 C ok. 30-40 minut.