Do góry

Przekąski Przepis na:

Kuleczki fasolowe

Kuleczki fasolowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 3931

Dodano:

Odsłon: 7414

Kuleczki fasolowe to alternatywa dla klasycznych kuleczek ziemniaczany ;) Są świetnym dodatkiem do sosów zarówno mięsnych, jak i innych. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.

Składniki

  • 200 g fasoli Jaś
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej
  • Sól
  • Dodatkowo: tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw gotujemy fasolę w osolonej wodzi do miękkości. Ugotowaną miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko i obie mąki.

  2. Następnie z ciasta formujemy małe kuleczki. Smażymy je w głębokim tłuszczu, np. we frytkownicy w 170°C na złoty kolor.

  3. Na koniec przekładamy je na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.

    Idealnie pasują do wszelkiego rodzaju sosów.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń