Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parówki z sałatką ziemniaczaną są tak popularnym daniem w Niemczech, że w wielu regionach podawane są jako główne i jedyne danie na Wigilię. Jakkolwiek domowa sałatka ziemniaczana i dobrej jakości parówki są bardzo smaczne, nie są jednak ucztą dla oczu. Moja propozycja jest nieco inna - sałatka jest w formie carpaccio i ma bardzo aromatyczny dressing, a parówka jest podawana w formie chrupiącej kulki.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31032
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9676
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2167
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4163
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 879
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31032
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9676
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2167
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4163
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 879
Składniki
Z kiełbasy zdjąć skórkę i pokroić w kostkę ok. 5 mm. Tosty pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać, część odłożyć do dekoracji.
Posiekane składniki wrzucić do miski, wbić jajka i dodać musztardę. Wszystko dobrze wymieszać i uformować kulki tej samej wielkości (2 kulki na porcję). Smażyć na głębokim tłuszczu w dużej ilości oleju rzepakowego, aż będą chrupiące.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Gotować w osolonej wodzie pod przykryciem przez ok. 8-10 minut. Plastry nie powinny się rozpadać. Odcedzić wodę z gotowania, odłożyć okrągłe końce ziemniaków na sos i zostawić plastry przykryte w garnku. Ocet, musztardę, cukier, sól, sok pomarańczowy i ziemniaki wymieszać w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić a następnie dodać olej rzepakowy cienkim strumieniem cały czas mieszając. Zalać dressingiem ziemniaki i odstawić na co najmniej 15 minut, następnie ułożyć ziemniaki na talerzu jak carpaccio.
Ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na ziemniakach. Na środku sałatki ziemniaczanej ułożyć jeszcze ciepłe kulki parówkowe.Podawać udekorowane olejem z pestek dyni i szczypiorkiem.