Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 515
Dodano: 31.08.2009
Odsłon: 60465
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Kurczaka umyć i pozbawić kości (tak, aby nie przeciąć skóry). Z bioderek również wyjąć kości i wszystko włożyć do miski, przyprawić przyprawami i wstawić do lodówki, najlepiej na noc(ja zawsze tak robię, wtedy kurczak przejdzie wszystkimi przyprawami i będzie lepszy, ale to nie jest konieczne).
Zszywamy nitką wszystkie przecięcia na skórze kurczaka, zostawiamy tylko jeden otwór. Wkładamy do środka bioderka i jajka, i zaszywamy ostatni otwór. (Można tego kurczaka nafaszerować czym się chce np. mięsem mielonym i natką pietruszki, według uznania).
Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do blachy, posmarować wierzch masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150''C -w piekarniku z termoobiegiem, w zwykłym piekarniku piec w temp.180''C na 1-1:15(godzinę).
Po upieczeniu wystudzić i przykryć grubą deską, żeby trochę się spłaszczył, wtedy lepiej będzie się kroić. Można go podawać z chlebem na kanapki, bądź jako przystawka i polać dowolnym sosem np. myśliwskim. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

smaker 13 kwietnia 2016Zgłoś do usunięcia
Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z kurczakiem - https://smaker.pl/newsy-20-smacznych-pomyslow-na-kurczaka,1899062,a,.htmlPozdrawiamy :)
4 Kto głosował? | Odpowiedz

illonaw26 06 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Licha jeżeli martwisz sie czy bedzie sie kruszyć to możesz -gotowego do upieczenia kurczaka- zasznurować(coś na wzór siatki) i ścisnąć grubszym sznureczkiem lub włożyć w taką gotową siatkę jak nieraz są na szynkach w sklepie i wtedy napewno sie nie rozleci:) Powodzenia.5 Kto głosował? | Odpowiedz

illonaw26 06 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
należy zacząć od kuperka-którego odcinamy całkowicie, chyba że ktoś lubi:)- i ostrym nożem odcinać ostrożnie mięso od kości,a odcięte mięso po prostu odwijać na zewnątrz-wtedy będzie łatwiej oddzielić mieso od kości. Proszę sie nie przejmować jeżeli przetnie sie skórę- od czego jest nitka i igła:) W Udkach należy najpierw odciąć ścięgna-górna część, jak sie udko zaczyna zaraz przy chrząstce- naokoło kości i zlamac kosc w stawie-na zgięciu i wyciągnąć kość, wtedy gorna czesc udka będzie juz usunięta, i zostanie nam ta część tylko przy kurczaku- którą usuniemy, jak srodek kurczaka bedzie pozbawiony kości. W skrzydełkach też odcinamy po prostu górną część- najlepiej przeciąć w stawie, na zgięciu- i zostawić tylko tę część przy kurczaku. Jak środek kurczaka będzie już pusty przekręcamy go tak, aby skóra była w środku i wtedy usuwamy resztę kości, które nam zostały (z udek i skrzydełek) Jeżeli coś jest nie jasne proszę pisać zawsze odpiszę.7 Kto głosował? | Odpowiedz

licha 05 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
nie wiem czy da się kroić czy nie będzie się kruszyć0 Kto głosował? | Odpowiedz

gvlba 05 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Przepis rewelacyjny tylko mam pytanie czy szkieletu też się pozbyć.I jak to zrobić?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Boszka_2008 02 września 2009Zgłoś do usunięcia
Polecam, bardzo dobry przepis. Osobiście nadziewam kurczaka domowym pasztetem ze śliwkami kalifornijskimi. Palce lizać!7 Kto głosował? | Odpowiedz

RENIA730 02 września 2009Zgłoś do usunięcia
PYSZNOŚCI Znam jeszcze wersję gotowaną w wywarze z jarzyn, a do środka zamiast jajek wkłada się całe marchewki. Kurczak faszerowany na zimno świetnie się nadaje na przyjęcie zamiast banalnych wędlin. Smaki obydwu wersji kurczaka znam świetnie, natomiast sama nigdy się nie zebrałam aby zrobić samodzielnie. Wyluzowanie kurczaka z kości to jest coś co napawa mnie przerażeniem i od razu wiem, że tego nie potrafię.6 Kto głosował? | Odpowiedz

klaudyna1957 01 września 2009Zgłoś do usunięcia
Super przepiski, ja robię podobnie tylko bez jajka i dodaje mięso mielone z warzywami i koper.wstawie kiedys a ten do ulubionych.pozdrawiam
6 Kto głosował? | Odpowiedz

illonaw26 31 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Tak bioderka to część udka tylko to okrągłe, nie te pałeczki, bo na tych pałeczkach jest mało mięsa i niewygodnie jest odcinać mięso od kości. Możesz też wziąć 4-5(zależy jakiej wielkości będą) całych udek i też będzie dobrze. Cieszę się,że pomysł się podoba. Smacznego8 Kto głosował? | Odpowiedz

agulam22 31 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Pomysł mi się bardzo podoba ale chcę się zapytać co to są bioderka(ma Pani na myśli udka kurczaka?).Chętnie wypróbuję ten przepis.8 Kto głosował? | Odpowiedz