Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiane chyba przez większość. Tym razem w domowej, zdrowszej wersji.
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24478
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 425
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 414
Pulpety po zagrzebsku są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Zawdzię...
Odsłon: 24478
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 425
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 414
Składniki
MIĘSO: Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Do miski wsypujemy ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Przykrywamy je i wstawiamy na około 50 minut do lodówki
CIASTO: Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz ¼ łyżeczki soli, ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej i ¼ łyżeczki pieprzu czarnego. Wszystko miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę.
Po upływie czasu, w którym mięso miało się „przegryźć” z przyprawami, zalewamy je ciastem i odstawiamy na 40-45 minut.
W garnku rozgrzewamy olej (ewentualnie oliwę z oliwek). Powinno go być tyle, aby mięso było zanurzone. Kawałki mięsa wyjmujemy z ciasta i obtaczamy je w mące. Wrzucamy do garnka z gorącym olejem i smażymy do momentu, aż mięso będzie złociste. Po wyjęciu nuggetsów z garnka, najlepiej położyć je na ręczniku papierowym, aby tłuszcz wsiąkł.