Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiane chyba przez większość. Tym razem w domowej, zdrowszej wersji.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456770
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1201
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2080
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 503
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456770
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1201
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2080
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 503
Składniki
MIĘSO: Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Do miski wsypujemy ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Przykrywamy je i wstawiamy na około 50 minut do lodówki
CIASTO: Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz ¼ łyżeczki soli, ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej i ¼ łyżeczki pieprzu czarnego. Wszystko miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę.
Po upływie czasu, w którym mięso miało się „przegryźć” z przyprawami, zalewamy je ciastem i odstawiamy na 40-45 minut.
W garnku rozgrzewamy olej (ewentualnie oliwę z oliwek). Powinno go być tyle, aby mięso było zanurzone. Kawałki mięsa wyjmujemy z ciasta i obtaczamy je w mące. Wrzucamy do garnka z gorącym olejem i smażymy do momentu, aż mięso będzie złociste. Po wyjęciu nuggetsów z garnka, najlepiej położyć je na ręczniku papierowym, aby tłuszcz wsiąkł.