Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczaki z jajek to prosta i niesamowicie efektowna przystawka na wielkanocny stół. Możesz przygotować ją z dziećmi. Na pewno będą miały fantastyczną frajdę. Aby wykonanie zabawnej przystawki zajęło mniej czasu, upiecz pieczarki dzień wcześniej. Do wykonania dekoracji, użyj natki pietruszki, natki selera, jarmużu lub koperku.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1144
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1144
Składniki
Pracę zacznij od umycia pieczarek. Wytnij z nich nóżki, by zostały same kapelusze. Trzonki możesz ugotować i zamrozić lub dodać do sałatki. Rozłóż kapelusze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wierzchem do dołu i do wnętrza każdego wkrój mały kawałek zimnego masła lub polej je oliwą. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.
W tym czasie ugotuj na twardo jajka, ostudź i obierz. W miseczce rozgnieć widelcem twarożek, dodaj śmietanę i wymieszaj. Połącz produkty w takich proporcjach, by uzyskać kremową konsystencję. Do nadzienia dodaj chrzan lub przeciśnięty przez praskę czosnek – to już zależy od twoich upodobań. Dopraw solą i pieprzem.
Marchewkę ugotuj lub zostaw surową. Obierz i pokrój w cienkie plasterki. Z plasterków wytnij ostrym nożem dzióbki i grzebyki kurek. Na szczycie jajek zrób nacięcie, umocuj grzebień. Wbij oczy z ziaren czarnego pieprzu, a także zamocuj dziób.
Upieczone i lekko przestygłe pieczarki napełnij twarożkowym farszem. W środku umieść kurczaka z jajka, a miejsce dookoła udekoruj świeżą zieleniną. Kurczaki podawaj na kolorowym talerzyku lub liściu sałaty.