Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczaki z jajek to prosta i niesamowicie efektowna przystawka na wielkanocny stół. Możesz przygotować ją z dziećmi. Na pewno będą miały fantastyczną frajdę. Aby wykonanie zabawnej przystawki zajęło mniej czasu, upiecz pieczarki dzień wcześniej. Do wykonania dekoracji, użyj natki pietruszki, natki selera, jarmużu lub koperku.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20183
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20183
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Składniki
Pracę zacznij od umycia pieczarek. Wytnij z nich nóżki, by zostały same kapelusze. Trzonki możesz ugotować i zamrozić lub dodać do sałatki. Rozłóż kapelusze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wierzchem do dołu i do wnętrza każdego wkrój mały kawałek zimnego masła lub polej je oliwą. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.
W tym czasie ugotuj na twardo jajka, ostudź i obierz. W miseczce rozgnieć widelcem twarożek, dodaj śmietanę i wymieszaj. Połącz produkty w takich proporcjach, by uzyskać kremową konsystencję. Do nadzienia dodaj chrzan lub przeciśnięty przez praskę czosnek – to już zależy od twoich upodobań. Dopraw solą i pieprzem.
Marchewkę ugotuj lub zostaw surową. Obierz i pokrój w cienkie plasterki. Z plasterków wytnij ostrym nożem dzióbki i grzebyki kurek. Na szczycie jajek zrób nacięcie, umocuj grzebień. Wbij oczy z ziaren czarnego pieprzu, a także zamocuj dziób.
Upieczone i lekko przestygłe pieczarki napełnij twarożkowym farszem. W środku umieść kurczaka z jajka, a miejsce dookoła udekoruj świeżą zieleniną. Kurczaki podawaj na kolorowym talerzyku lub liściu sałaty.