Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczaki z jajek to prosta i niesamowicie efektowna przystawka na wielkanocny stół. Możesz przygotować ją z dziećmi. Na pewno będą miały fantastyczną frajdę. Aby wykonanie zabawnej przystawki zajęło mniej czasu, upiecz pieczarki dzień wcześniej. Do wykonania dekoracji, użyj natki pietruszki, natki selera, jarmużu lub koperku.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5585
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3992
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5585
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3992
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Składniki
Pracę zacznij od umycia pieczarek. Wytnij z nich nóżki, by zostały same kapelusze. Trzonki możesz ugotować i zamrozić lub dodać do sałatki. Rozłóż kapelusze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wierzchem do dołu i do wnętrza każdego wkrój mały kawałek zimnego masła lub polej je oliwą. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.
W tym czasie ugotuj na twardo jajka, ostudź i obierz. W miseczce rozgnieć widelcem twarożek, dodaj śmietanę i wymieszaj. Połącz produkty w takich proporcjach, by uzyskać kremową konsystencję. Do nadzienia dodaj chrzan lub przeciśnięty przez praskę czosnek – to już zależy od twoich upodobań. Dopraw solą i pieprzem.
Marchewkę ugotuj lub zostaw surową. Obierz i pokrój w cienkie plasterki. Z plasterków wytnij ostrym nożem dzióbki i grzebyki kurek. Na szczycie jajek zrób nacięcie, umocuj grzebień. Wbij oczy z ziaren czarnego pieprzu, a także zamocuj dziób.
Upieczone i lekko przestygłe pieczarki napełnij twarożkowym farszem. W środku umieść kurczaka z jajka, a miejsce dookoła udekoruj świeżą zieleniną. Kurczaki podawaj na kolorowym talerzyku lub liściu sałaty.