Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurkumowe jajka faszerowane zrobią furorę na każdym wielkanocnym stole. Są piękne i jednocześnie wyjątkowo aromatyczne. Kurkuma dodaje charakterystycznej pikanterii łagodzonej kremowym majonezem.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 356
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 124
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 356
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 124
Składniki
Jajka ugotuj na twardo z dodatkiem octu. Ostudź je i obierz.
Do garnuszka po gotowaniu jajek wlej czystą wodę do wysokości ok. ¾. Dodaj ½ łyżeczki kurkumy i wymieszaj. Wstaw do wody jajka i pozostaw ja na 5-10 minut. Po tym czasie je wyjmij i wytrzyj dokładnie papierowymi ręcznikami.
Odetnij wierzchołki jajek na wysokości ok. 1/3. Wydrąż jajka z żółtek za pomocą małej łyżeczki. Wszystkie resztki włóż do misy robota kuchennego. Odetnij też podstawę, by jajka mogły samodzielnie stać na talerzu.
Do misy robota włóż także: majonez, ½ łyżeczki kurkumy, sól, cebulę i szczypiorek. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Masą napełnij jajka, tworząc kopczyk. Posmaruj nią także wierzch samych jajek.
Marchewkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wiórki rozłóż równomiernie na wierzchu jajek, tworząc piórka.
Na przodzie umieść po 2 ziarna czarnego pieprzu (oczu). Z papryki wytnij dziubki i także udekoruj nimi kurczaczki.
Kurkumowe jajka faszerowane układaj na talerzu z roszponką. Podawaj na zimno, posypane siekanym koperkiem i czarnym pieprzem.