Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubiona przekąska mojego męża. Nazwa wzięła się stąd, iż kurczak w tym wydaniu, smakiem i wyglądem bardzo przypomina rybę. :-)
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Do dużego garnka wsypujemy cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
Następnie dodajemy precier pomidorowy, keczup (ja dodałam pikantny), olej i wodę. Całość musimy zagotować.
Gdy zalewa nam się zagotuje, dodajemy cebulę pokrojoną w półksieżyce oraz ocet - przykrywamy i zagotowujemy, po czym studzimy zalewę. (najlepej zrobić sobie ją dzień wcześniej)
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na niewielkie kawałki.
Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
Mieszamy całość i zotawiamy na około 30 minut.
Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor.
Usmażone kurczaki zostawiamy do wystygnięcia.
Zimne kurczaki zalewamy zimną zalewą. Najlepiej smakują następnego dnia ale tak naprawdę, im dłuzej są w zalewie tym są lepsze.
SMACZNEGO! :-)