Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli przeraża was ilość konserwantów używanych przy wyrobie wędlin, a lubicie położyć plaster mięsa na chleb, to może warto zainwestować w szynkowar .......
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 444
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 166
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 444
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 166
Składniki
Z udek usunąć kości. Mięso przełożyć do miski, wsypać wszystkie przyprawy i żelatynę, dodać niewielki chlust wody i dokładnie wyrobić, tak, żeby przyprawy dobrze pokryły kurczaka.
Mięso umieścić w worku odpornym na temperaturę, a następnie w szynkowarze. Szczelnie zamknąć, wstawić na noc do lodówki.
Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i parzyć mięso przez około 80 minut w temperaturze 85-90 stopni.
Wyciągnąć z garnka, wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze stężało. Przed otwarciem dobrze jest zanurzyć szynkowar na chwilę w ciepłej wodzie, co ułatwi wyciągnięcie mięsa.