Do góry

Przekąski Przepis na:

Kutia

Kutia

Autor:

Przepisów i artykułów: 584 Ocena: 10522

Dodano:

Odsłon: 3826

Potrawa świąteczna pochodząca z Białorusi, Ukrainy, dawnej polskiej kuchni kresowej. Kutia jest mi znana od mojej babci, chociaż pochodzimy z Mazowsza.

Składniki

  • pszenica 250 g
  • mak 250 g
  • bakalie 300 g ( orzechy, migdały, rodzynki )
  • miód 250 g
  • rum 25 ml
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
    Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Kutia im starsza, tym lepsza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2017 Kutia jest świetna :)
Najlepszą robiła babcia, nam już taka dobra nie wychodzi ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń