Do góry

Przekąski Przepis na:

Kwiaty czarnego bzu w piwnej tempurze

Przepis dnia 2020-06-14
Kwiaty czarnego bzu w piwnej tempurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 691 Ocena: 13339

Dodano:

Odsłon: 1767

Pyszna chrupiąca i aromatyczna przekąska do zimnego piwa...w moim przypadku bezalkoholowego.

Składniki

  • mąka pszenna 43 g
  • mąka ryżowa ( lub zmielone płatki ryżowe ) 43 g
  • cukier puder 38 g
  • proszek do pieczenia 1/3 płaskiej łyżeczki
  • zimne piwo od 100-170 ml
  • kardamon spora szczypta
  • szczypta soli
  • kwiaty czarnego bzu kilkanaście sztuk
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kwiaty czarnego bzu w piwnej tempurze

Przygotowanie

  1. Z podanych składników trzepaczką ubijamy średniej gęstości ciasto, w miarę potrzeby dolewamy piwo.
    W cieście zanurzamy baldachimy kwiatów i obracając je w dłoniach
    pozbywamy się nadmiaru ciasta, żeby poszczególne kwiatki się nie sklejały.
    Wkładamy kwiaty do głębokiego gorącego oleju i smażymy na złoty kolor, następnie osączamy na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem.
    Jemy trzymając za łodyżkę i odgryzamy tylko ciasto z kwiatami i cienkimi łodyżkami.
    Te grubsze zielone gałązki mogą być toksyczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 czerwca A u nas tylko pachniało w całym domu ;p
Szkoda, że się skończyło, ale przepis biorę na przyszłość :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń