Do góry

Przekąski Przepis na:

Langos- placki węgierskie

Langos- placki węgierskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16040

Dodano:

Odsłon: 13531

Wspaniała przekąska dla niespodziewanych gości.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić dokładnie ręką( ma być elastyczne) i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta zrobić 10 kulek i na dłoni uformować placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżką kwaśną śmietanę. Polecam również na słodko z konfiturą i bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KrzyWish 11 lipca 2016 Ja natomiast polecam je po słowacku, czyli: na placek idzie czosnek (wcześniej rozgnieciony i zasypany solą, tak więc dla amatorów czosnku smaruje się ta masą jak masłem, a dla tych mniej lubiących czosnek pędzelkiem nanosi się sam sok), na to zamiast śmietany idzie "tatarska omacka' czyli sos tatarski (z tym, że ten słowacki jest ciut inny od naszego) i na to oczywiście starty ser żółty.
Jadłem wiele langoszy i na Słowacji i na Węgrzech i jednak mnie osobiście bardziej pasował słowacki sos tatarski niż śmietana (czasem jadałem bez czosnku, czasem z małą a czasem z wielką ilością czosnku).
Żeby nie było kryptoreklamy, najbardziej zbliżony do słowackiej tatarskiej omacki jest sos tatarski pewnej formy na H (która ma też majonezy, ketchupy...) ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń