Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasowiackie kapuśniaczki to specjał podkarpackiej kuchni. Od tradycyjnych pasztecików z kapustą różnią się sposobem przygotowania. Lasowiackie kapuśniaczki powstają z drożdżowego, lekko słodkiego ciasta. Są wykrawane za pomocą szklanki lub miski, nadziewane sporą ilością farszu, szczelnie zamykane i formowane na kształt okrągłej bułeczki. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Znikają z talerza, zanim zdążą ostygnąć.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 172
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3898
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 732
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 172
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3898
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 732
Składniki
Do miski wkrusz świeże drożdże. Zasyp je cukrem. Wlej ciepłe mleko. Dodaj dwie łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Pozostałą część mąki przesyp do miski. Wbij jedno całe jajko. Wsyp sól. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po 2-3 minutach dodaj rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj dłońmi przez około 15 minut (powinno być odpowiednio napowietrzone i elastyczne).
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Kiszoną kapustę odciśnij porządnie z zalewy, drobno poszatkuj i przełóż do rondelka. Do środka wlej pół litra wody. Dodaj cukier. Kapustę gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na rozgrzanej patelni ze smalcem przez około 1-2 minuty.
Ugotowaną kapustę odciśnij i dorzuć na patelnię z cebulą. Składniki smaż przez około 10 minut do odparowania wody.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm. Przy użyciu małej miseczki lub większej szklanki wytnij okrągłe placuszki. Nakładaj na nie ciepły farsz. Zlep dokładnie brzegi ciasta. Lasowiackie kapuśniaczki formuj na kształt okrągłych bułeczek. Następnie odstaw je na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni. Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Lasowiackie kapuśniaczki rozłóż równomiernie na blasze zachowując odstępy co około 5-8 cm.
W miseczce rozbełtaj jajko. Rozmąconym jajkiem posmaruj lasowiackie kapuśniaczki.
Bułeczki drożdżowe z kapuścianym nadzieniem piecz przez około 25 minut (do zrumienienia). Podawaj solo lub z kubkiem czerwonego barszczu.