Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa z kuchni niemieckiej, a dokładniej kuchnia regionalna z okolic Ostwestfalen
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 104
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 51
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10311
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 110
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 72
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 166
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 104
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 51
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10311
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 110
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 72
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 166
Składniki
-Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Następnie odciskamy wodę przy pomocy lnianej ścierki. -Rodzynki zalewamy gorącą wodą. -Jajka wyjmujemy z lodówki by dostały pokojowej temperatury.
-Robimy zaczyn z droźdzy, czyli 100 ml ciepłego mleka, 4 łyżki mąki, cukier i droźdze mieszamy i pozostawiamy przez 15 minut od wyrośnięcia. -Jajka mieszamy z wyciśniętymi ziemniakami ,rozczynem droźdzowym,pozostałą mąką i mlekiem.Solimy, dodajemy rodzynki i wszystko wyrabiamy drewnianą łychą. Pozostawiamy do wyrośnięcia (1 godzina)
Smażymy większe placki (3 na jedną patelnię) na złoty kolor z obydwu stron. Tłuszcz nie powinien być za gorący.
W oryginale Pickert je się obłożony boczkiem lub kaszanką. Często gospodynie smarują go przecierem z jabłek. Osobiście smaruję twarogiem a następnie plasterek pomidora.