Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis na jedno z dań na Wigilię.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 59
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 186
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2835
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4208
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 59
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 186
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2835
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4208
Składniki
Wykonanie nadzienia: Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości. Kaszę opłukać, zalać 200 ml wody i ugotować w osolonej wodzie. Następnie grzyby zmielić, wymieszać z kaszą, bułką tartą, przyprawami i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z cukrem, częścią ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i odłożyć do podrośnięcia. Następnie dodać rozbełtane żółtka, pozostałą mąkę i mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odstawało od ręki, po czym wlać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i odłożyć ponownie w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na prostokąt (trochę ciasta odłożyć na ozdoby).
Nałożyć farsz, zwinąć nadając podłużny kształt, z pozostawionego ciasta wyciąć dowolne ozdoby, ułożyć na kulbiaczku, posmarować rozbełtanym jajkiem i jeszcze na chwilę odstawić do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około pół godziny.