Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis na jedno z dań na Wigilię.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 115
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 64
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 182
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4296
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 115
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 64
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 182
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4296
Składniki
Wykonanie nadzienia: Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości. Kaszę opłukać, zalać 200 ml wody i ugotować w osolonej wodzie. Następnie grzyby zmielić, wymieszać z kaszą, bułką tartą, przyprawami i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z cukrem, częścią ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i odłożyć do podrośnięcia. Następnie dodać rozbełtane żółtka, pozostałą mąkę i mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odstawało od ręki, po czym wlać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i odłożyć ponownie w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na prostokąt (trochę ciasta odłożyć na ozdoby).
Nałożyć farsz, zwinąć nadając podłużny kształt, z pozostawionego ciasta wyciąć dowolne ozdoby, ułożyć na kulbiaczku, posmarować rozbełtanym jajkiem i jeszcze na chwilę odstawić do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około pół godziny.