Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis na jedno z dań na Wigilię.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 844
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 844
Składniki
Wykonanie nadzienia: Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości. Kaszę opłukać, zalać 200 ml wody i ugotować w osolonej wodzie. Następnie grzyby zmielić, wymieszać z kaszą, bułką tartą, przyprawami i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z cukrem, częścią ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i odłożyć do podrośnięcia. Następnie dodać rozbełtane żółtka, pozostałą mąkę i mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odstawało od ręki, po czym wlać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i odłożyć ponownie w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na prostokąt (trochę ciasta odłożyć na ozdoby).
Nałożyć farsz, zwinąć nadając podłużny kształt, z pozostawionego ciasta wyciąć dowolne ozdoby, ułożyć na kulbiaczku, posmarować rozbełtanym jajkiem i jeszcze na chwilę odstawić do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około pół godziny.