Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na nietypową, ale bardzo smaczną, aromatyczną i pożywną mini przekąskę, która doskonale sprawdzi się na organizowanym przez nas przyjęciu. Łódeczki z pewnością zasmakują naszym gościom, wywołają uśmiech na ich twarzach oraz szybko odpłyną z talerza ;)
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 103
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 847
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 70
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 103
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 847
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 70
Składniki
Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy do częściowego rozdrobnienia.
Orzeszki ziemne obieramy z łupin i łusek, prażymy na patelni i studzimy. Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu.
Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty ser oraz rozbite w moździerzu orzeszki ziemne dodajemy do rozdrobnionej z czosnkiem rukoli, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy* do odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia się składników. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. * miksujemy dosłownie kilka sekund, aby nie dopuścić do powstania jednolitej "papki". Gotowe pesto odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Następnie przygotowujemy łódeczki ryżowe. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy. Do ostudzonego ryżu dodajemy 1 jako, 1 łyżkę mąki i przyprawy: 2 łyżeczki bazylii oraz czarny pieprz. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i dokładnie mieszamy.
Z tak powstałej masy ryżowej formujemy łódeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Upieczone łódeczki ryżowe napełniamy zielonym pesto z rukoli oraz ozdabiamy listkami bazylii nabitymi na wykałaczki, tworząc zielone żagle.
Gotowe przekąski doskonale sprawdzą się podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzę smacznego! :)