Do góry

Przekąski Przepis na:

Łódeczki ryżowe z zielonym pesto

Przepis dnia 2015-02-25
Łódeczki ryżowe z zielonym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26788

Dodano:

Odsłon: 7120

Propozycja na nietypową, ale bardzo smaczną, aromatyczną i pożywną mini przekąskę, która doskonale sprawdzi się na organizowanym przez nas przyjęciu. Łódeczki z pewnością zasmakują naszym gościom, wywołają uśmiech na ich twarzach oraz szybko odpłyną z talerza ;)

Składniki

  • ŁÓDECZKI RYŻOWE
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
  • PESTO:
  • 130 g rukoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g sera Cheddar
  • 80 g orzeszków ziemnych
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • DODATKI:
  • listki świeżej bazylii
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Łódeczki ryżowe z zielonym pesto

Przygotowanie

  1. Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy do częściowego rozdrobnienia.

  2. Orzeszki ziemne obieramy z łupin i łusek, prażymy na patelni i studzimy.

    Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu.

  3. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Starty ser oraz rozbite w moździerzu orzeszki ziemne dodajemy do rozdrobnionej z czosnkiem rukoli, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy* do odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia się składników. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

    * miksujemy dosłownie kilka sekund, aby nie dopuścić do powstania jednolitej "papki".

    Gotowe pesto odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  4. Następnie przygotowujemy łódeczki ryżowe.

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy.

    Do ostudzonego ryżu dodajemy 1 jako, 1 łyżkę mąki i przyprawy: 2 łyżeczki bazylii oraz czarny pieprz. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i dokładnie mieszamy.

  5. Z tak powstałej masy ryżowej formujemy łódeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

  6. Upieczone łódeczki ryżowe napełniamy zielonym pesto z rukoli oraz ozdabiamy listkami bazylii nabitymi na wykałaczki, tworząc zielone żagle.

  7. Gotowe przekąski doskonale sprawdzą się podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń