Do góry

Przekąski Przepis na:

Majstersztyk z wątróbki

Majstersztyk z wątróbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1899

Dodano:

Odsłon: 1338

Kawior po żydowsku to nic innego jak pasztet lub pasta z kurzych wątróbek. Pierwszy raz spotkałam się z tym specjałem w pewnej restauracji z żydowskim menu. Był on podany w formie przystawki/ przekąski, jako sałatka. Wszystkie składniki były drobniutko posiekane i do tego wymieszane ze świeżym koprem i szczypiorkiem, jako dodatek podany był konserwowy ogórek i dwa rodzaje pieczywa: maca oraz cebularz. Przyznaję, że smakowało to wyśmienicie i zapragnęłam zgłębić temat tego tradycyjnego dania. I tak mam i ja, pastę z drobiowych wątróbek :)

Składniki

  • Olej roślinny 2 łyżki
  • Cebula 2 duże
  • wątróbka drobiowa 500 g
  • jajka ugotowane na twardo 2 szt.
  • Masło 3 łyżki
  • Sól 1 płaska łyżeczka
  • Pieprz 1/2 łyzeczki
  • Koperek świeży lub suszony posiekany 1 łyżka
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Majstersztyk z wątróbki

Przygotowanie

  1. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Wrzucać wątróbki uważając, aby nie poparzyć się pryskającym olejem!
    Najlepiej mieć przygotowana pokrywkę i przykryć tylko w połowie, aby wątróbki nie zaczęły się dusić, tylko smażyć. Nie mieszać w trakcie smażenia, przekręcić na drugą stronę dopiero kiedy się zrumienią.

  2. Wyłożyć na talerz i na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulkę zmniejszając ogień pod patelnią, dodać masło. Cebulka puszczając sok zabierze nam cały smak z patelni. Kiedy cebulka się zeszkli włożyć do niej ponownie usmażoną wątróbkę i jeszcze chwilę pod przykryciem dusić ( ok. 5 min )
    Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

  3. Wszystkie składniki można zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać i utrzeć.
    Masę posolić i popieprzyć do smaku. Można dodać dowolną zieleninę.

  4. Podawać z dodatkiem grzanki i kiszonego lub konserwowego ogórka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń