Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawior po żydowsku to nic innego jak pasztet lub pasta z kurzych wątróbek. Pierwszy raz spotkałam się z tym specjałem w pewnej restauracji z żydowskim menu. Był on podany w formie przystawki/ przekąski, jako sałatka. Wszystkie składniki były drobniutko posiekane i do tego wymieszane ze świeżym koprem i szczypiorkiem, jako dodatek podany był konserwowy ogórek i dwa rodzaje pieczywa: maca oraz cebularz. Przyznaję, że smakowało to wyśmienicie i zapragnęłam zgłębić temat tego tradycyjnego dania. I tak mam i ja, pastę z drobiowych wątróbek :)
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1309
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 646
...z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Odsłon: 48
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 14336
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 607
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1309
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 646
...z ogórkiem kiszonym. Polecam.
Odsłon: 48
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 14336
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 607
Składniki
Na patelni dobrze rozgrzać olej. Wrzucać wątróbki uważając, aby nie poparzyć się pryskającym olejem! Najlepiej mieć przygotowana pokrywkę i przykryć tylko w połowie, aby wątróbki nie zaczęły się dusić, tylko smażyć. Nie mieszać w trakcie smażenia, przekręcić na drugą stronę dopiero kiedy się zrumienią.
Wyłożyć na talerz i na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulkę zmniejszając ogień pod patelnią, dodać masło. Cebulka puszczając sok zabierze nam cały smak z patelni. Kiedy cebulka się zeszkli włożyć do niej ponownie usmażoną wątróbkę i jeszcze chwilę pod przykryciem dusić ( ok. 5 min ) Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wszystkie składniki można zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać i utrzeć. Masę posolić i popieprzyć do smaku. Można dodać dowolną zieleninę.
Podawać z dodatkiem grzanki i kiszonego lub konserwowego ogórka.