Do góry

Przekąski Przepis na:

Marchewka a'la wędzony łosoś

Marchewka a'la wędzony łosoś

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 297

Lubię wędzonego łososia, ale dziki lub z Alaski jest trudno dostępny, a jeżeli już to cena może zwalić z nóg. Natomiast wędzony norweski - nie oszukujmy się - do najzdrowszych nie należy. Wiem, wiem marchewka to nie łosoś, ale najpierw spróbujcie, a potem oceniajcie, ponieważ obiecuję miło się zaskoczycie. Tak zamarynowana marchewka wyglądem bardzo przypomina łososia, a smak - naprawdę zaskakuje.

Składniki

  • 2 duże marchewki, od nich dużo zależy więc wybierzcie od znajomego rolnika lub najlepiej z własnego ogródka
  • sól morska
  • marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka wędzonej soli morskiej i/lub wędzona papryka ostra lub słodka
  • 2 łyżki pasty miso
  • pokruszony liść nori
  • 3 szklanki wody
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marchewka a'la wędzony łosoś

Przygotowanie

  1. Marchewki dokładnie szorujemy, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą morską(nie wędzoną). Marchewki owijamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w 200°C. Marchewki studzimy.

  2. Składniki na marynatę ze sobą mieszamy. Marchewki kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw i przekładamy je do marynaty. Marchewka powinna być dokładnie zanurzona w marynacie. Odstawiamy do lodówki na noc.

  3. Taka marchewka ma smak bardzo podobny do łososia, więc świetnie sprawdzi się na kanapkach czy w sałatkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń