Do góry

Przekąski Przepis na:

Mielonka Tyrolska.

Mielonka Tyrolska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1503 Ocena: 20184

Dodano:

Odsłon: 14518

Bardzo smaczna mielonka, prosta w wykonaniu, idealna do kanapek. Możemy ją robić w osłonkach barierowych termokurczliwych jak i również w szynkowarze czy w słoiczkach.

Składniki

  • Surowiec:
  • boczek wieprzowy bez skóry - 1 kg
  • karczek wieprzowy 50 dag
  • schab wieprzowy z przyrostami 50 dag (może być łopatka wieprzowa)
  • Przyprawy:
  • pekolosól 15 g/kg
  • sól wędzona 5 g
  • pieprz biały 3 g/kg
  • pieprz ziołowy 2 g/kg
  • ziele angielskie mielone 1 g/kg
  • gałka muszkatołowa mielona 1 g/kg
  • czosnek 5g/kg
  • żelatyna 20 g
  • sos sojowy 3 łyżki
  • Składniki pomocnicze:
  • osłonka barierowa termokurczliwa FI 73/115
  • woda 200 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Mięsa kroimy w kostkę 4x4 cm, umieszczamy w pojemniku w którym będą się peklowały. Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i peklosól z wędzoną solą, dokładnie mieszamy około 10 minut. W pojemniku oddzielnie kładziemy kostki boczku od kawałków karczku i schabu. Peklujemy 48 godzin w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

    Uwaga!!!

    Jeżeli nie posiadamy soli wędzonej wtedy stosujemy 18 g peklosoli / kg mięsa.

  2. Rozdrabnianie:

    Boczek z czosnkiem przepuszczamy przez sito 4 mm.
    Karczek i schab przepuszczamy przez sito 8 mm.

  3. Wykonanie farszu:

    Rozdrobnione mięsa dokładnie wyrabiamy do momentu dobrej kleistości, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo wszystkie przyprawy. W między czasie rozpuszczamy Żelatynę w wodzie i dodajemy do mięsa i ponownie wyrabiamy mięso.

  4. Nadziewanie:

    Gotowy farsz nadziewamy w osłonki barierowe termokurczliwe o średnicy 73 mm robiąc 3 batony po 75-76 dag każdy. Batony ścisło zawiązujemy przędzą wędliniarską i wkładamy je na 12 godzin do lodówki.

  5. Parzenie:

    Po 12 godzinach chłodzenia nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza i wkładamy batony, temperatura po włożeniu batonów powinna opaść o kilka stopni. Parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza przez 73 minuty, czas parzenia jest zależny od średnicy batona.

  6. Studzenie:

    Po procesie parzenia studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Ostudzone batony wkładamy do lodówki na około 10 godzin

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 23 grudnia 2019 Superancko wygląda twoja Tyrolska, skład przypraw odpowiedni, warta wykonania.
Pozdrowienia i zdrowych, wesołych świat życzę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 06 października 2018 u mnie też w słoiczkach :))) zawsze po ręką gdy przyjdą niespodziewani goście :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 20 września 2018 Wspaniała wędlinka, swojska podwójnie smakuje.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 19 września 2018 Super przepis, domowa i pachnąca, extra ;-D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 września 2018 uwielbiamy wszystkie Twoje wędlinki,na pewno zrobimy ją w słoikach :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń